Välkommen till min reseskildring från Provence!

En vår var vi till Provence. Med hjälp av digitalbilder & anteckningar skrev jag en reseskildring, för att minnas bättre. Istället för att bara ha den i datorn så började jag senare att publicera den i bloggform. Skriv gärna frågor & erfarenheter som kommentarer!

måndag 5 januari 2009

9.2 Mot St-Maximin-la-Ste-BaumeTillbaka på motorvägen är det bara att fräsa vidare. Kartläsaren har det enkelt. Det gäller bara att vi inte tar motorvägen till Marseille utan svänger av mot Aix, men det klarar nog självbevarelsedriften av. Vi passerar Aix och jag konstaterar bara kort att vi missar deras berömda mandelkakor den här gången, men att de säkert finns kvar nästa gång vi har vägarna förbi. En skylt informerar oss om att vi nu åker ut ur Bouches-du-Rhône och kommer in i det sydligaste departementet Var, igen.
Snart närmar sig St-Maximin och vi gör oss beredda att köra av motorvägen. Det är tråkigt att åka längs motorvägarna för vi ser inte mycket av landskapet, men det går onekligen väldigt mycket snabbare än att ta småvägarna. Visserligen vill de ha lite betalt, men vill man ta sig fram snabbt så är det verkligen värt det! Vi kör av motorvägen och kan skönja St-Maximin men vi ser även kyrkan, som höjer sig över den lilla staden.
Först kör vi mot centrum eftersom vi har tänkt ta en liten lunch först. När vi kommer närmare så ser vi att kyrkan även här tycks ligga mitt i byn. Vi hittar något som ser ut som centrum med torg och matserveringar, så vi börjar söka efter en parkeringsplats. Här finns en lång allé med en skylt om parkeringsförbud. Jag försöker tyda vad de har för tilläggsskylt och konstaterar att det är parkeringsförbud bara en dag i veckan. Tydligen är det då de har sin stora marknad. Nu finns här gott om parkeringsplatser. Vi parkerar bilen och ser redan kyrkan ett stycke ifrån, men vi går i den andra riktningen.
Någon karta har vi inte över staden, men jag ser genast att vi nog inte behöver springa och leta efter någon heller. Vi känner redan stan och går mot huvudgatan. Längs huvudgatan har de en allé av välklippta träd med den typiska fläckiga barken. I andra änden finns en stor obelisk som fungerar som en rondell. Folk strosar omkring och vi följer strömmen. Det är ganska mycket folk som är ute och går. Idag känner vi inte av vinden, som har retat oss de senaste dagarna. Kanske den har avtagit eller kanske det bara är så att den är mest besvärlig vid Rhônefloden. Kanske vi nu ligger i lä för bergen? Klockan närmar sig tolv så vi går över på andra sidan och promenerar tillbaka. Även om det ju tydligen inte är torgdag har de i alla fall lite försäljning på torget. Deras honung, som lär vara speciellt god, kostar 10 € per burk. Vi såg några intressanta restauranger när vi kom körandes, så vi går åt det hållet. Vi stannar utanför den, som ser ut att vara den populäraste. Det står redan några personer utanför. Tydligen är det inte bara vi som försöker hålla oss till mattiderna.

Inga kommentarer:


Musee Ephrussi de Rothchild