Välkommen till min reseskildring från Provence!

En vår var vi till Provence. Med hjälp av digitalbilder & anteckningar skrev jag en reseskildring, för att minnas bättre. Istället för att bara ha den i datorn så började jag senare att publicera den i bloggform. Skriv gärna frågor & erfarenheter som kommentarer!

fredag 4 april 2008

1.2 Var ligger Provence och Côte d'Azur?


En steward kommer och frågar vänligt om frun mår bra. Hon nickar och han går vidare. Efter en stund kommer en flygvärdinna och frågar om vi vill ha kaffe eller te och om vi vill ha skinksmörgås eller ostsmörgås. Helena väljer ost och jag vill ha skinka. Jag frågar efter flytande bröd, men det har de inte, så vi väljer båda te. Vi får även ett litet glas apelsinjuice. Det är bra att hon upplyste om vad mackan skall smaka annars vore det svårt att gissa. Dessutom är den liten, men å andra sidan så får vi vara glada att vi får nåt alls. Servicen har ju gått ner, men priserna har gått ner ännu mer. Det är fantastiskt vad billigt det har blivit att flyga. Jag förstår nog att både traditionella flygbolag och charterbolag har stora ekonomiska problem. Kunderna bygger själva ihop sina paketresor enligt egna önskemål.
Förra gången for jag till Nice med charter, men den här gången har vi valt att plocka ihop vårt eget resepaket. Det ger oss möjligheten att välja mer fritt var vi vill bo. De flesta flygturer från Norden till Provence går till Nice. Efter att ha bekantat oss med några guideböcker över Provence så bestämde vi oss för att försöka se ”allt” av Provence eller mer ärligt och realistiskt; ett litet smörgåsbord av området. Vi hade svårast att välja mellan öst och väst, så vi valde både och! Vi landar i kväll i Nice, där en hyrbil väntar. Med den far vi till ett hotell, som ligger i den lilla orten Cagnes-sur-Mer. Den ligger några kilometer söder om Nice. Där har vi bokat tre nätter och tänkte då under några dagar att utforska omgivningen. Sedan tänkte vi köra vi söderut längs kusten via Marseille och upp mot Arles. Där har vi ett annat hotellrum bokat några nätter. Då kan vi utforska Arles och de historiska trakterna i omgivningen. Eventuellt tar vi in på något ställe till innan vi tar genvägen tillbaks till Cagnes-sur-Mer för en övernattning, innan vi tar flyget tillbaks till Arlanda. Vi kommer att ta några nätter till på någon plats eftersom returflyget är bokat om tio dagar. Mycket beror på dagshumöret.
Vi har läst en hel del reseguider för att få en bild av vad vi kan förvänta oss att se. Självfallet har vi valt en del av vår resväg utgående från det som verkat mest intressant. Men å andra sidan, så vet vi ju inte vad vi hittar på vägen och vilka nya idéer vi får under resan. Det är ju lite ett val mellan att slumpmässigt att åka omkring och misa något mycket intressant och å andra sidan få uppleva lite överraskningar. Dessutom tycker vi båda i princip om att kunna improvisera. Det brukar vara bäst att ha en massa idéer om vad som kunde göras men inte för allt i världen bli stressad av att allt måste upplevas eller för att man sedan missade något. Vid frukostbordet på morgonen kan man bolla några idéer, men hela tiden med det motto, som en tysk vän brukar använda: Morgen mehr Zeit! Det betyder att mycket kan skjutas upp till morgondagen och mot slutet av resan så används mottot: ”Nästa gång vi är i Provence måste vi …” Våra planer räcker säkert också till en höstresa – och kanske ännu en vårresa!Frun försöker få en liten vilostund. Det är det bästa sättet att transportera sig igenom en obehaglig flygresa. Min andra bänkgranne läser oavbrutet. Själv sitter jag och filosoferar och bläddrar förstrött i en guidebok om Provence. Det är intressant med ordet Provence. Alla tror sig veta vad det är och var det ligger, men när man börjar läsa lite så märker man att det egentligen inte finns! Många känner till Côte d’Azur och tror kanske att det är samma sak. De flesta känner väl på sig att Nice och St-Tropez och Monaco hör hemma där, men om man frågar om Marseille eller Avignon finns i Provence så börjar nog många darra på manschetten.


Côte d’Azur är egentligen bara en del av kusten i sydfrankrike. Côte betyder ju kulle så det borde väl bli den azurblå kulle. Man brukar anse att Côte d’Azur börjar i trakten av Bandol, som ligger öster om Marseille, och sträcker sig österut ända till Menton, som är gränsstad mot Italien. Côte d’Azur inkluderar alltså de kända orterna Cannes, St-Tropez, Nice och Monaco. Många talar även om Rivieran, och då inkluderas semesterorterna även på den italienska sidan. Man kunde säga att Côte d’Azur helt enkelt är den franska Rivieran. De flesta tänker kanske på en sommarsemester, men vad jag förstått så finns landskapet där året om.
När vi sedan vill tala om Provence så märker man att det inte finns något sådant administrativt område i Frankrike. Däremot brukar man innefatta fem departemeny i det som man kunde kalla ”marknadsföringsbegreppet” Provence; nämligen
1. Alpes-Maritimes. Enkelt uttryck kusten från Cannes till Menton / italienska gränsen och landet innanför.
2. Var. Enkelt uttryck, resten av Côte d’Azur och en del land inanför.
3. Alpes-he-Haute-Provence; bergen norr om var och Alpes-Maritimes.
4. Bouches-du-Rhone; kusten öster om Côte d’Azur och landet innanför.
5. Vaucluse. Landet norr om Bouches-du-Rhone
Detta betyder alltså att Marseille ligger gott och väl i Provence, men inte på Côte d’Azur. Avignon hör till Provence fast det inte ligger vid kusten. Det är med Provence lite som det är med Roslagen eller Österbotten. Alla vet att det ligger vid kusten, men hur långt norrut eller hur långt in i landet det sträcker sig är knepigare att veta.
Vi har planerat att besöka fyra av de fem departementen i Provence.

Inga kommentarer:


Musee Ephrussi de Rothchild