Välkommen till min reseskildring från Provence!

En vår var vi till Provence. Med hjälp av digitalbilder & anteckningar skrev jag en reseskildring, för att minnas bättre. Istället för att bara ha den i datorn så började jag senare att publicera den i bloggform. Skriv gärna frågor & erfarenheter som kommentarer!

onsdag 16 april 2008

1.6 Provences viner och historia

En steward kommer och frågar om det var jag som ville ha en burk bröd. Helt rätt säger jag och det börjar redan vattnas i munnen. Han går tillbaka i gången och kommer tillbaka med en burk. Det är nog den minsta burk jag sett. Jag vänder på den och kan läsa att den innehåller 25 cl. Nu gäller det nog att inte öppna gapet allt för mycket. Det är nog sällan man i alla fall varit så glad för en så liten burk! Jag sitter och tänker på hur jag skulle reagera om Helena på en helt vanlig fredagskväll skulle servera mig motsvarande volym. Skulle jag då skratta eller gråta? Nåja, men jag kan ju i alla fall fundera vidare på de viner de har i Provence.

Det är nämligen så att om jag tittar riktigt noga på min lilla vinkarta över Provence så kan jag se att Rhône, som är ett av Frankrikes mer kända vinregioner faktiskt ligger i Provence. Hur går det ihop? Jo, det är egentligen enkelt. Vinregionerna följer inga departementsgränser eller kommungränser. De följer naturen och det betyder ofta floder. Loirevinerna odlas i flera departement kring en del av Loire-floden. Bordeauxvinerna odlas kring Garonnefloden. Längs Rhônefloden eller Saône, som bifloden norr om Lyon heter, ligger, norrifrån, vindistrikten: Bourgogne, Beaujolais och Rhône. Rhônefloden mynnar ju ut i Medelhavet och går genom Provence. Den nordliga delen av Rhône-distriktet ligger utanför Provence, med kraftiga viner som Hermitage, St-Joseph, Cornas. Från den från södra delen av distriktet kommer viner som Côtes du Ventoux och kanske det mest kända vinet: Châteauneuf-du-Pape. Côtes-du-Rhône kan komma både från norra och södra delarna av distriktet. Vi har gjort en preliminär bokning av ett privatrum i Châteauneuf-du-Pape. Om inte resan trasslar till sig alltför mycket så vill jag nog titta mig omkring där ett tag och även smaka på ett glas vin tillsammans med mat, som kocken rekommenderar.

Även den Provence´ brokiga är fascinerande. Först kom fenicierna och grundade de äldsta städerna som Marseille och några andra städer 500-600 år före vår tideräknings början. Sen kom grekerna och grundade de ”yngre” städerna vilket betyder Nice, Arles och Avignon några hundra år före vår tideräknings början. Sen kom Romarna och erövrade nuvarande Spanien och västra Frankrike, som de kallade Gallien, vilket ju alla som läst Asterix vet. Men det Romerska riket täckte då ännu inte hela kusten. Roms område sträckte sig 133 f Kr ungefär till den nuvarande italienska gränsen medan Gallien sträckte sig till Marseille. Detta betyder att kusten däremellan var självständig eller åtminstone inte ockuperat av romare.
Först i samband med kejsar Augustus erövringar årtiondena innan vår tideräknings början införlivades detta område med det Romerska riket. Det var han som anordnade en skattskrivning i Betlehem år 0. Detta område fick då namnet Provincia Romanie eller den romerska Provinsen. Därav kom senare namnet Provence, även om Provence nu är större än det område då låg mellan Gallien och det romerska kärnlandet.

Efter Romarikets fall tillhörde Provence det Västromerska riket, det Östgotiska riket och det Frankiska riket. Under vikingatiden tillhörde det Burgund för att sedan ingå i det Tysk-Romerska riket under 1200-talet. Då Frankrike skapades under medeltiden höll sig Provence länge självständigt eller tillhörde frivilligt det Tysk-romerska riket. Först 1486 införlivades det till Frankrike. Då gick gränsen mot det Tysk-romerska riket väster om Nice. Nice införlivades med Frankrike och Provence först 1860 efter en folkomröstning.
Utöver detta har Provence härjats och ockuperats av kelter på 300-talet före Kristus, av saracener på 800- och 900-talen, av ungrare på 900-talet, av katalaner på 1200-talet, av spanjorer på 1500-talet, av engelsmän i olika repriser och av piemontesarna på 1700-talet. Attila och hans här var åtminstone på väg mot Provence och månne inte även de nordiska vikingarna var här? Men Djingis Kahn slapp de i alla fall! Detta betyder att Provence trots att det ligger perifert från alla stora maktcentra som funnits i Europa eller kanske just därför har bollats mellan alla de stora nationerna i Europa.
Det är intressant när jag ser på kartan. Sträckan från Monaco till Nîmes, som ligger längst västerut på min karta i det som man kan kallar Provence, motsvaras av sträckan mellan Stockholm och Karlstad. Här har fenicier, greker, kelter, romare, galler, katalaner, franker, goter, spanjorer, ungrare, italienare, tyskar, burgunder, piemontesare och provencalare stridit om herraväldet. Här finns fyra operor. Här finns två vindistrikt. Här har de skapat fajansen. Här har de brutit bauxit. Här har de skapat världens mest kända parfymer. Här bodde påvarna under nästan ett århundrade. Konstnärer som Renoir, Matisse, van Gogh och Picasso har bott här. En del av Alexander Dumas’ romaner utspelar sig här. Första kapitlen i Viktor Hugos ”Samhällets olycksbarn” utspelas i Provence och blir senare musicalen les Miserables och går för utsålda hus i globen med Carola i rollen som Fatime. Vi lyssnade, håret reste sig på armarna och frun grät. Här trivs kändisfolket på de första uppslagen i Hänt i Veckan. Härifrån startade det sjunde och det åttonde korståget. Hur kan allt rymmas i detta lilla område? Det skall bli spännande att landa och studera detta område.

Några viktiga årtal ur Provences historia:

600 f Kr Grekiska handelsmän slår sig ner i St-Blaise Marseille grundas
380 f Kr Keltiska invasioner av Provence
218 f Kr Hannibal passerar regionen på väg till Italien
125 f Kr Romerska legioner försvarar Marseille mot kelterna
121 f Kr Aquae Sextiae grundas – blir senare Aix-en-Provence
118 f Kr Provincia grundas
102 f Kr Konsul Marius slår ner en tysk invasion; mer än 200 000 döda
49 f Kr Kejsar Julius Ceasar belägrar Marseille för att staden stött Pompejus
40 f Kr Vaison-la-Romaine är en av det romerska galliens rikaste städer
14 f Kr Kejsar Augustus besegrar ligurderna i Alpes Maritimes. I La Turbie reses märke
3 f Kr Pont Julien byggs
40 Båten från Betania anländer till Les-Saintes-Maries-de-la-Mer
300 Arles når sin höjdpunkt som romersk stad
413 Västgoter intar Languedoc
476 Västromerska rikets fall
536 Provence avstås till frankerna
737 Antifrankiskt uppror i Avignon, Marseille och Arles slås ner av Karl Martell
800 Första vågen av saracenska invasioner
855 Kungadömet Provence upprättas för Karl den skallige, Karl den stores sonson
924 Ungrarna plundrar Nimes
974 Saracenerna besegras vid La Garde-Freinet
1032 Provence blir en del av det tyskromerska riket
1096-99 Första korståget
1112 Raymond-Bérenger III, greven av Barcelona gifter sig med hertiginnan av Prov.
1125 Provence delas mellan Barcelona och Toulouse
1186 Greven av Provence gör Aix till sin huvudstad
1209 Den franske härföraren Simon de Montfort marscherar mot Provence
1246 Karl av Anjou äktar Beatrice P:s arvtagarinna för att bli greve av Provence
1247 Ludvig IX ger sig av på det sjunde korståget från Aigues-Mortes
1280 Maria Magdalenas reliker hittas i St-Maximin-la-Ste-Baume
1309 Påvesätet flyttar till Avignon
1316 Johannes XXII blir påve 1334 Benedictus XII blir påve 1342 Clemens VI blir påve 1348 Clemens VI förvärvar Avignon
1377 Påvestolen åter till Rom men 1378 Clemens VII motpåve
1434 – 1480 Kung Renés regeringstid
1481 Charles du Maine greve av Pr. & Renés nevö, skänker Pr. åt kungen av Frankrik
1486 Union mellan Provence och Frankrike
1501 Parliament de Provence skapas
1524 Karl V:s invasion
1577 Första tvålfabriken I Marseille
1562 Religionskrigen börjar
1622 Ludvig XIII besöker Arles, Aix och Marseille 1660 Ludvig XIV i Marseille
1691 Nice ockuperas av fransmännen
1696 Frankrike återlämnar Nice till Savojen
1707 Engelsk belägring av Toulon misslyckas
1707 Provence invaderas av Eugène av Savojen
1718 Nice blir en del av det nya kungadömet Sardinien
1719 Pesten drabbar Marseille och sprider sig i Provence
1793 Napoleon Bonapart bryter belägringen av Toulon och blir berömd
1794 Republikanerna tar till sig Rouget de Lisles sång: la Marseeillaise
1830 Turismen börjar spira kring Nice
1861 Monaco säljer Roquebrune och Menton till Frankrike.
1860 Nice röstar för en union med Frankrike.

Inga kommentarer:


Musee Ephrussi de Rothchild